Randevu Telefonu
0532 381 0789

İşçiler çalıştıkları işyerlerinden ayrılırlarken; işverenleri tarafından işçilik alacak ve hakları verilmediği takdirde işçilik alacağına ilişkin Kıdem ihbar fazla çalışma yıllık izin Ulusal Bayram Genel Tatil Ücreti Alacakları, İşe iade davaları açmaktadırlar. Öncelikle söylemek gerekir ki; Arabuluculuk Faaliyetleri başladığı tarihten itibaren işçi-işveren arabuluculukta kendilerini daha iyi ifade edebilmekte ve bir nevi eşit koşullarda alacaklarını ve borçlarını müzakere edebilmektedirler. İşveren borcundan kurtulmakta işçi ise alacağına daha hızlı kavuşabilmektedir. Bir işyerinde bir yıl ve fazla süre çalışmış işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Maden işçileri ve bazı sektörler için bir yılın altında istisna olarak kıdem tazminatına hak kazanabilmektedirler. Evlenen kadının bir yıl içerisinde tazminatlarını alarak işten ayrılabileceği Yargıtay kararları arasında yerini almıştır.

Yine memuriyete geçen işçinin kıdem tazminatını alamayabileceği yargı kararları arasındadır. 4857 sayılı yasada 17. Maddede belirtilen yazılı bildirim ile iş sözleşmeleri fesih edilebilmektedir. Yazılı şartlara uymayan işveren ve işçilerin tazminat ödeme yükümlülüğü doğabilmektedir. İki aylık deneme süresi dışındaki haksız fesih edilen iş sözleşmelerinin mutlaka yazılı olarak sonlandırılması gerekmektedir. İhbar sürelerine uyulması yasal zorunluluktur. Yine otuz kişi ve üzerinde işçi çalışan işyerlerinde işe iade davaları gündeme gelebilmektedir. İşçiler işe iade davası açarak hakim kararı ile işlerine geri dönebilmektedir. İşverenin geri işe davet etmediği durumlarda işçiye 4 aylık boşta kaldığı süre boyunca alacağı ücreti ile 8 aya kadar alacağı ücreti tazminat olarak mahkemelerce takdir olunmaktadır.İş kazaları ve meslek hastalıkları hususunda ise; iş kazası geçiren işçiye maluliyeti oranında SGK tarafından emekli maaşı bağlanmaktadır. İşçileri bu emeklilik maaşlarının yanı sıra; bundan sonraki hayatlarında iş gücü kaybına uğrayacaklarıiçin işverenleri aleyhine açtıkları davalar ile tazminat kazanabilmektedirler.

Aktüer hesaplarda genellikle işçiler lehine yüksek miktarlı tazminat rakamlarına rastlanılmaktadır. Bu nedenle tüm işyerlerine İş Yeri Kaza Sigortalarını yaptırmaları tavsiye olunmaktadır. Zira Borçlar Kanunundaki Kurtulmazlık Kanıtı ilkesi gereğince genel durumda işverenler kusursuz olsalar bile işçi lehine tazminata hükmolunmaktadır. Örneğin; İntihar eden işçinin tazminat hakkı kazanabileceği Yargıtay Kararları arasında yerini bulmuştur.Yine son olarak SGK aleyhine açılan emeklilik davalar, askerlik-hamilelik- staj süreleri borçlanması gibi davalar bulunmaktadır.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MAKALE YAZARI
Av. Emre ÖZCAN

2011 Yılından itibaren alanında Avukatlık Faaliyetlerine başlayan büromuz bu faaliyet alanını 2016 yılında genişleterek müvekkillerine hem Avukatlık ve hem de aynı zamanda Arabuluculuk hizmetleriyle faaliyetlerine devam etmektedir.

SON EKLENEN YAZILAR
BİZLERİ TAKİP EDİN
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
WhatsApp Danışmanlık Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
HEMEN ARA